EMG preiskava

EMG preiskava pomaga odkrivati nepravilnosti v delovanju mišic in živčevja

Vas zanima kako delujejo vaše mišice in periferni živčni sistem? EMG preiskava vam bo odgovorila točno na ta vprašanja, zato se le naročite na pregled pri specialistu.

EMG preiskava ali elektromiografija je postopek, ki nevrologom omogoča, da pri pacientu kar se da zanesljivo določijo prisotnost morebitnih okvar perifernih živčnih celic ali bolezni mišic. Rezultati, ki jih da ta preiskava so mišična disfunkcija, težave s prenosom signala od živca do mišice ali disfunkcija živcev. Tako kot pri vseh boleznih je tudi tu ključnega pomena zgodnje odkrivanje bolezni, zato morajo biti ljudje ob sumu na tovrstne bolezni obravnavani v najkrajšem možnem času. Ker pa vemo, da v Sloveniji ta sistem ne deluje najbolje, se nekateri odločajo tudi za samoplačniške preiskave, ki pa seveda stanejo, a ponudniki teh storitev se trudijo, da bi bile cene samoplačniških storitev dostopne vsem.

EMG preiskava
EMG preiskava je torej ključna pri odkrivanju živčno-mišičnih obolenj. Postopek preiskave je neboleč, poteka pa lahko na dva načina. Prvi je, da se na kožo nad mišico ali živec namesti majhne površinske elektrode, pri drugem načinu pa se igelne elektrode zabadajo v mišico. Oba postopka pa merita električno aktivnost mišic in živcev.

Ko nevrolog dobi rezultate teh preiskav, sklepa, kako delujejo pacientovi nevroni. Preiskava traja od 15 do 30 minut. Veliko ljudi je strah zdravnikov in preiskav, a naj vas še enkrat potolažimo, da postopek ni boleč, morda je le nekoliko neprijeten. Na podlagi EMG rezultatov nevrolog določi obseg in stopnjo okvare mišic ali živcev in določi najustreznejše zdravljenje.

Živčevje in mišice so kompleksno zgrajeni organski sistemi, bolezen pa lahko povzroči ireverzibilne okvare, zato zdravljenje v začetnih fazah običajno prinaša boljše rezultate. Da pa bi bolezen zgodaj odkrili, je treba poznati tudi tipične znake, ki kažejo na morebitno disfunkcijo delovanja živcev ali mišic. Gre predvsem za mravljinčenje, bolečine v mišicah ali okončinah, oslabelost mišic in otrplost. Ker so to tudi znaki različnih drugih poškodb je treba izvor težav natančno določiti.