Izjemno zmogljiva grafična kartica

Izjemno zmogljiva grafična karticaRazmišljate o nadgradnji vašega namiznega računalnika? Bi radi dali v vaš računalnik novo grafično kartico? Vas zanima katera je izjemno zmogljiva grafična kartica?

Kaj sploh je grafična kartica?

Grafična kartica je del računalnika oziroma del strojne opreme računalnika, ki skrbi da se slike prikazujejo na računalniku. Ene grafične kartice lahko prikazujejo določeno sliko bolje, nekatere pa slabše.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu nove grafične kartice?

Glavno vlogo igra seveda grafični pomnilnik oziroma VRAM. V tem grafičnem pomnilniku se nahaja slika, ki se potem prenese na vaš zaslon. Od količine VRAM – a, ki ga bo določena slika potreboval,a so ločljivost slike, barvna globina, teksture ipd. Za tem je pomembna frekvenca grafičnega čipa oziroma GPU (Graphics processing unit). Višja je frekvenca boljše je. Potem pa so še pomembna vodila, pasovna širina spomina ter seveda poraba električne energije.

Grafična kartica, pa je ponavadi boljša glede na to, koliko denarja ste pripravljeni dati za njo. Saj veste kako pravijo “več denarja, več muske”. Samo dve podjetji proizvajata grafične procesorje, to sta Nvidia in AMD. Nvidia je v večini dražja od AMD grafičnega čipa. Nvidia in njeni grafični čipi so bolj optimizirani za igranje računalniških iger, AMD grafični čipi, pa so mogoče malo boljši pri katerih programih za grafično oblikovanje. Izbira je seveda vaša in je odvisna od vašega okusa ter namena uporabe.

V spletni trgovini comshop.si vam imajo ponuditi veliko izbiro grafičnih kartic. Grafična kartica v prej omenjeni spletni trgovini HP Nvidia NVS 315 vam je na voljo že za slabih 120€. Res je, da ta grafična kartica nebo podpirala kar nekaj računalniških iger, vendar za nezahtevne uporabnike bo ravno pravšnja.

Če, pa želite, da vaša grafična kartica podpira vse grafične programe in računalniške igre po najvišjih zahtevah, pa je za vas izjemno zmogljiva grafična kartica HP Nvidia Quadro K5200. Če želite, da bo ta grafična kartica vaša, boste morali zanjo odšteti slabi 2 500€.

V svetu računalniških iger, nobena grafična kartica ni predobra, vedno si boste želeli boljšo in boljšo.