Kaj narediti ko vaš pametni telefon “zebe”?

Kaj narediti ko vaš pametni telefon "zebe"December je tu, temperature se počasi približujejo ničli. Vsi vemo kaj to pomeni, ko se bomo odpravili na sprehod, bomo toplo oblečeni v bundo, kapo, šal, rokavice ipd. Čeprav vam bo toplo in udobno, pa ne velja enako za vaš pametni telefon.

Vsi telefoni, v tem primeru pametni telefoni imajo po svojih specifikacijah tudi zapisano pri kateri temperaturi lahko optimalno deluje. Razpon teh temperatur je različen glede na znamko telefona. Vendar najnižje temperature so sprejemljive do ničle oz. nekaj stopinj pod ničlo. Seveda ko je pametni telefon izklopljen in ga ne uporabljate je njegov temperaturni razpon večji, od -20°C do 45°C.

Pametni telefon dandanes uporablja litijevo baterijo. Če je ta baterija izpostavljena hudemu mrazu, zna trpeti njeno delovanje. V hujših primerih tudi njena življenjska doba. Prvi znak, ko pametni telefon zebe so; baterija se sprazni hitreje kot običajno. V nekaterih telefonih vam bo pametni telefon sporočal da imate še dovolj baterijske energije na zalogi, a če boste opravili en klic se zna zgoditi, da se energija v bateriji znatno zmanjša. V nekaterih primerih se tudi zgodi, da se pametni telefon nenadoma kar ugasne. Ko je po tem telefon izpostavljen optimalnim sobnim temperaturam deluje normalno.

Strokovnjaki svetujejo, da v primeru da se telefon, ki je izpostavljen hudemu mrazu nenadoma ugasne, ga ne prižigajte ponovno. To lahko privede do poškodb baterije in njene življenjske dobe. Če naletite na tak primer pri vašem pametnem telefonu, je najbolje da počakate dokler ne odidete kam na toplo in se telefon ogreje na sobno temperaturo. Seveda baterija ni edina “ahilova peta” pametnega telefona. Pri nizkih temperaturah postane ekran tudi nekoliko bolj krhek in bolj nagnjen k poškodbi kot v normalnih temperaturah.

Če želite vaš pametni telefon uporabljati še spomladi, poskrbite da ga pozimi nebo “zeblo”. Ne puščajte ga odzunaj na mizi v lokalu ali doma, boljša izbira je notranji žep v vaši jakni.