meniskus

Meniskus je najpogostejši razlog za bolečine v kolenu

Bolečine v kolenu so relativno pogoste, saj je koleno podvrženo velikim obremenitvam. Najpogostejši razlog za bolečine v kolenu pa je poškodba meniskusa. Vse o meniskusu si lahko preberete na različnih spletnih straneh, za začetek pa bo dovolj tudi tale članek.

Meniskus je vezivno hrustančna ploščica v kolenskem sklepu, ki zavzema obliko črke C. V vsakem kolenskem sklepu imamo dva meniskusa, notranjega in zunanjega, njun pomen pa je, da kompenzirata neujemanje stegnenice in golenice, ki se ne ujemata popolnoma. Je nekakšno mašilo. Obenem pa učvrstita in povečata sklepno površino, kar pomembno vpliva na stabilnost našega kolena. Največkrat se tako pomembnosti kolena oz. meniskusa zavedamo šele, ko smo poškodovani. Meniskus si lahko poškodujemo na različne načine. V mladosti je najpogostejši vzrok za poškodbo meniskusa športne narave (sunkovita rotacijska obremenitev skrčenega kolena), pri starejših ljudeh pa govorimo predvsem o degenerativnih poškodbah meniskusa. Starostne spremembe lahko povzročijo, da meniskus poči že ob normalni obremenitvi kolena, zato morajo biti starejši še kako pozorni na svoje gibe. In kako veste, da ste si poškodovali meniskus? Običajno boste začutili, lahko pa tudi slišali, lahen pok v kolenu ob kakšnem gibu, morda boste začutili nenadno bolečino, ki pa ne bo tako huda, da ne bi mogli hoditi, morda vam bo oteklo koleno ali pa boste imeli občutek občasnega (ali stalnega) zatikanja oz. preskakovanja v kolenu. Vaša gibljivost kolena bo omejena, v skrajnem primeru vam bo onemogočeno gibanje. Za zdravljenje poškodb meniskusa imate več možnosti, v grobem pa se zdravljenje deli na konservativno in kirurško. Vrsta terapije pa je seveda odvisna od tipa, velikosti in lokacije poškodbe.

meniskus
Meniskus se lahko hitro poškoduje, sploh v starosti.

Koleno je zelo obremenjen sklep našega telesa, zato je potrebno še posebej paziti, kakšne gibe delamo. V starosti pa je še posebej potrebna pozornost, saj lahko hitro pride do poškodb meniskusa. Znaki, da imate poškodovan meniskus so različni, prav tako pa so različni načini zdravljenja.