Potovanje skozi čas, filozofija in raziskovanja

Se velikokrat sprašujete kako bi bilo če bi lahko potovali skozi čas? V preteklost ali prihodnost? V članku boste na krajše izvedeli informacije, domneve, raziskovanja o tem.

Potovanje skozi čas je neko gibanje človeka ali pa drugega telesa med dvema točkama v nekem času in sicer v splošnem pogledu teoretičnega izuma časovni stroj. To gibanje lahko poteka zdaj oz. v sedanjosti ali v preteklosti ali pa tudi v prihodnosti. To potovanje skozi čas je kategorija v filozofiji in fikciji, ima pa malo podpore v teoretični fiziki v povezavi s kvantno mehaniko, črvinami in teorijo strun.

Če si tega potovanja skozi čas ne znate predstavljati, je Welssov roman “Časovni stroj” ( The time machine”  iz leta 1895 zelo pripomogel k prepoznavnosti tega koncepta. Zgodnejša zgodba po naslovu “Ura, ki je tekla nazaj” ( The clock that went backward ) leta 1881 obravnava uro, ki je trem možem omogočala potovanje nazaj v času.

Ta zgodovinski koncept izhaja iz zgodnjih hindujskih mitologij ( kot je npr. Mahabharata ). Sedaj v novejšem času in z razvojem tehnologije ter tudi večjega znanstvenega razumevanja vesolja, so znanstvenofantastični filozofi, fiziki in pisci podrobno raziskali verodostojnost potovanja skozi čas.

Nekatere teorije, sploh PTR in STR ( posebna in splošna teorija relativnosti ), predlagajo oz. predvidevajo, da določene geometrije prostor-čas dovoljujejo časovno potovanje v prihodnost in preteklost, če so ta gibanja in teorije možne. Obstajajo rešitve enačb STR, katere opisujejo razmerje prostor-čas s sklenjenimi krivuljami ( npr. Gödlov prostor-čas ), ampak je ta fizikalna verjetnost takih rešitev negotova.

Relativnost napoveduje to, da če bi se človek gibal stran od Zemlje ( z relativistično hitrostjo ) ter bi se vrnil, bi na Zemlji preteklo več dni oz. časa kot zanj, zato je sprejeta relativnost, da je “možno” potovati v prihodnost. Koliko časa je pa v resnici preteklo zanj pa ni stvarno, je pa stvarni odgovor za to, koliko časa je preteklo na Zemlji. Drugi znanstveniki pa trdijo da potovanje nazaj sploh ni možno, ker bi vsako časovno potovanje nazaj privedlo probleme vzorčnosti. En primer je lahko ta: kaj bi bilo stabo, če bi šel nazaj v času in bi ubil npr. svojega starega očeta, še preden bi sploh bil tvoj oče spočet? Nekateri znanstveniki menijo, da se tem lahko izogneš s načelom samoskladnosti Novikova ali pa s predstavo o razveitvi vzporednih vesolj.

potovanje

Domneva se, da se potovanje v času lahko eksperimentalno dokaže s krožečimi snopi namesto z zelo masivnimi objekti kakor to poskuša Mallett. Torej, če se opazi, da nek delec s kratko življ. dobo živel dlje, to nakazuje na to, da je s pospešeno hitrostjo odpotoval v prihodnost.