Kratkovidnost je najpogostejša motnja vida

Oči so parni organ, ki zagotavlja pomembne informacije iz okolja. Dober vid omogoča vključevanje v družbo ter nemoteno opravljanje želenih nalog. Težave z vidom pogosto vplivajo na posameznika, med najpogostejše pa sodijo težave s kratkovidnostjo. Kratkovidnost je motnja vida, ki je povezana z nastankom slike pred mrežnico v očesu, popravimo pa jo lahko z lečami, ki dodatno razpršijo svetlobne žarke.

Kaj je kratkovidnost in kako pogosta je?

Kratkovidnost je najpogostejša težava povezana z vidom, v zadnjih letih pa se njena pojavnost le še povečuje. Ocenjuje se, da se s težavo sooča 27 % celotne svetovne populacije, predvideva pa se, da bo do leta 2050 število močno naraslo, nekateri scenariji pri tem predvidevajo, da se bo z njo soočalo 50 % celotne populacije. Kratkovidnost je zlasti razširjena med mladimi odraslimi v vzhodni Aziji, kjer so zelo pogosti tudi resnejša stanja, ki vodijo celo do slepote. Motnja vida ima velik finančni vpliv na družbo in posameznika, pri katerem lahko pomembno vpliva na njegovo fizično, čustveno in socialno delovanje.

 

kratkovidnost

 

In kako motnja sploh izgleda? Gre za stanje, pri katerem posameznik dobro vidi vse bližnje objekte (poenostavljeno to pomeni, da vidi predmete na kratki razdalji), medtem ko oddaljene predmete vidi zamegljeno. Da bi ohranili vid v čim boljši kondiciji, je pomembno, da stanje pravočasno zaznamo in nadzorujemo.

Kako jo zdravimo?

Motnjo moramo v prvi fazi prepoznati. To običajno ugotovi sam posameznik, ki poišče pomoč strokovnjaka. Stanje se lahko nadzoruje s pomočjo očal, leč, lahko pa se posameznik ob posvetu s strokovnjaki odločit tudi za operativni poseg. V primeru uporabe leč in očal se stanje popravi z uporabo razpršilne leče, ki svetlobne žarke dodatno razprši, da slika videnega objekta nastane na mrežnici in ne pred njo. Operativni poseg s pomočjo laserja pa je poseg, ki posamezniku pomaga pri odpravi dioptrije, pri čemer po posegu posamezniku ni več potrebno uporabljati korekcijskih očal ali leč.