Vezana vloga – Kako dobro varčevati?

Eden izmed načinov kako varčevati je vezana vloga. To je klasična oblika, katera se uporablja za varčevanje in je tudi najbolj razširjena. Poteka na tak način, da se oseba za določen čas odpove določeni vsoti denarja in ga da banki da ona z njem obratuje. V zameno pa ta oseba na koncu tega časovnega obdobja, dobi plačilo iz obresti. Za razliko od drugih oblik varčevanja ima vezana vloga točno določeno obrestno mero, ki se za čas vloge ne spreminja. Če je trenutna obrestna mera 0.5% ima potem vezana vloga do konca trajanja točno takšno obrestno mero, ne glede na to kakšne so razmere v svetu financ.

vezana vloga

Ker pa je svet ekonomije tako nestabilen, pa moramo pri vezavi upoštevati inflacijo. Če ima vezana vloga letno obrestno mero 4%%, letna inflacija pa je 3%, bo dejanska vrednost ki jo bomo ob koncu profitirali iz obresti samo 1%. Res je da bomo, v primeru, da vežemo 1000€ dobili 40€, vendar bodo ti vredni samo takratnih 10€. To je bil samo primer.

Vezana vloga je torej takšna, ki vam garantira, da boste ob koncu imeli več denarja kakor prej. Ni pa tako donosna kot drugi načini varčevanja. Pametni ljudje, ki se odločijo za takšno varčevanje, svoje premoženje, ki ga želijo povečati, razpršijo na več različnih načinov varčevanja. Recimo, da kupijo delnice oz. investirajo v različna podjetja, se odločijo za vzajemne sklade in pa tu je tudi ta vezana vloga. Če je premoženje razpršeno na večih mestih, potem je tveganje manjše. Če se odločimo varčevati samo na en način je možnost da izgubimo vse premoženje ali pa pridobimo nekaj. V primeru, da je razpršeno lahko še vedno kaj izgubimo, vendar ne vse naenkrat, razen, če smo se res odločili za slabe investicije. Vezana vloga pa je še najbolj varen način varčevanja.