Koliko prehodi vaša računalniška miška?

Koliko prehodite z računalniško miško?Ste se kdaj vprašali, kolikokrat ste že pritisnili na levi in desni gumb vaše računalniške miške? Ali pa koliko je kurzor vaše miške prepotoval po zaslonu? No s pravo programsko opremo to za vas nebo več uganka.

Vas zanima kako računalniška miška sploh deluje?

No mehanska računalniška miška uporablja veliko kroglico katero s premikanjem miške premikamo. Kroglica v taki miški premika dva kolesca, ki se imenujeta X in Y, ta dva kolesca pa to gibanje preneseta naprej. Potem, so tu notri optični kodirni diski z luknjami. Čez te luknjice pa svetijo infrardeče LED diode. Ko se mehanska računalniška miška premakne, senzorji preberejo svetlobne pulze in jih pretvorijo v hitrost X in Y kolesc. Optična miška pa zaznava gibanje s pomočjo optične tehnologije. Optična računalniška miška lahko deluje skoraj na vsaki podlagi. V optični računalniški miški, pa se nahaja senzor, ki je pravzaprav video kamera, ki zazna gibanje površine pod miško.

Če si želite pogledati v podatke vaše računalniške miške, je za to najbolj ustrezen program Mousotron. Ta program ponuja vpogled v številne interesantne podatke o vaši računalniški miški. Računalniška miška beleži kolikokrat smo kliknili levi oziroma desni miškin gumb, kolikokrat smo zavrteli kolešček, kako hitro smo jo premikali ter seveda koliko milj oziroma kilometrov je prepotoval kurzor po vašem zaslonu.

Program Mousotron pa poskrbi, da je preverjanje vaše aktivnosti še bolj zanimivo, saj lahko pogledate katero mesto zasedate med uporabniki tega programa. Računalniška miška je s tipkovnico najbolj množično proizvedena računalniška komponenta na svetu.