nakup podjetja

Nakup podjetja

Nakup podjetja omogoča izognitev vsem pravnim postopkom, ki ga zahteva odprtje podjetja. V primeru, da lahko priskrbite 7.500 evrov, lahko preko portala e-VEM z nekaj kliki odprete podjetje. Če pa bi radi za osnovni kapital vpisali kakšno drugo vrednost, pa so postopki veliko bolj zapleteni. V temu primeru pa je lažje če se odločite za nakup podjetja, ki je bilo že ustanovljeno. Torej kako poteka postopek nakupa podjetja?

Če se odločite za nakup podjetja, boste najprej morali opraviti nekatere pravne postopke, ki so povezani s prepisom podjetja. Ti postopki niso tako dolgotrajni, kot pri sami ustanovitvi. Kar pomeni, da boste porabili manj časa za sam prepis in prej boste lahko začeli s pozitivnimi rezultati.

nakup podjetja

Velikokrat se zgodi, da so odlične ideje vendar ni pa kapitala, ki ga potrebujete za ustanovitev podjetja. Če pa se odločite za nakup podjetja in se nočete zapletati s postopki vpisa sredstev nepremičnin in drugih vrednosti, pa lahko hitro začnete realizirati vaše ideje. Veliko je tudi razpisov za inovacijske programe za podjetja. Ponavadi se takrat z razpisom mudi, takrat pa kandidati nimajo časa za odpiranje podjetja, zato pa se raje odločijo za nakup podjetja in se prijavijo na razpis, ki je vreden nekaj deset tisoč evrov.

Nekaj nujnih stroškov seveda sledi tudi na začetku, ko gre za nakup podjetja. Običajno gre tu za stroške, ki nastanejo ob postopku prepisa na novega lastnika. Te stroške zaračuna notar, nanesejo pa okoli 200 evrov na prepis. Postopek je izjemno hiter in že v nekaj dneh lahko razpolagate z vsemi pravicami, ki jih predstavlja lastništvo podjetja. Zato je tudi nakup podjetja hitra, poceni in praktična rešitev, še posebno za nove podjetnike, ki nimajo začetnega kapitala za odpiranje podjetja in želijo svoje inovativne ideje uresničiti.