Kaj je SSL certifikat?

Ali ste kdaj že slišali za SSL certifikat? Verjetno veliko ljudi še ne pozna tega certifikata, toda z njim se je pa srečala že velika večina uporabnikov interneta, saj SSL certifikat uporablja nemalo spletnih strani. Gre za certifikat, ki zagotavlja višjo varnost uporabnikov, ki uporabljajo določeno spletno stran. Zgleda tako, da se zgoraj, kjer je zapisan URL naslov na katerem se nahajate zraven pojavi zeleno polje in po začetnici http se pojavi s, kar izgleda nato takole: https. To je prepoznaven znak, ki vam sporoča, da je spletna stran na kateri se nahajate zavarovana s certifikatom SSL, kar pomeni, da ste nekoliko bolj varni v primeru, da uporabljate to spletno stran, kot navadno, ki nima tega certifikata.

ssl certifikat

SSL certifikat ima kar nekaj prednosti na katere je vredno biti pozoren in sicer prva med njimi je tudi ta, da bo vaša stran višje uvrščena v iskalniku Google, saj Google daje prednost spletnim stranem, ki so bolj varne in narejene bolj profesionalno, pa tudi v primeru višje avtoritete domene, boste višje uvrščeni. V primeru, da bo vaša spletna stran uporabljala SSL certifikat, bodo obiskovalci vaše spletne strani veliko bolj zaupali vsebini, ki bo na tej strani objavljena, kar pomeni, da obstaja kar precej višja verjetnost, da bodo vaši obiskovalci kaj kupili na vaši strani ali preprosto opravili tisto, čemur so vašo stran sploh obiskali.

SSL certifikat bo poskrbel za to, da bodo vsi podatki, ki bodo potekali med strežnikom in uporabnikom kriptirani, kar pomeni, da bodo nekako šifrirani in jih ne bodo morali nepridipravi prebrati v primeru, da ne bodo imeli načina, kako se dešifrira te podatke. V primeru, da na vaši spletni strani prodajate kakšne izdelke ali storitev in imate na voljo plačilo s kreditno kartico, potem je SSL certifikat obvezen, saj vam bodo stranke tako veliko bolj zaupale.