Kako pomagati prizadetemu po kapi?

Možganska kap je nenadni dogodek v možganih, kjer zaradi strdka v eni izmed možganskih žil ali krvavitve v možganih le ti ne prejmejo dovolj kisika za normalno delovanje.

Ko govorimo o okrevanju po možganski kapi moramo govoriti o sami kvaliteti gibanja in ne zgolj o gibanju. Rehabilitacija po preboleli možganski kapi je dolgotrajna in zahtevna, neredko pa bolniki po kapi potrebujejo trajno pomoč. Možganska kap najbolj ogroža starejše vendar se tudi mladi ne morejo izogniti možganski kapi.

Možganska kap je bolezen, ki pri človeku pusti posledice, s katerimi je potrebno živeti. Vsi, ki živijo s prizadetimi po kapi, se morajo naučiti, da mu pomagajo ravno v pravi meri, sicer rezultati rehabilitacije izzvenijo. Rehabilitacija po možganski kapi je zelo pomembno za prizadetega, saj mu s tem damo možnost nadaljevanja normalnega življenja. Fizioterapija po možganski kapi igra eno izmed pomembnejših vlog v procesu zdravljenja in posameznikovega vračanja v vsakodnevno življenje in zagotavljanja kakovosti življenja, tako doma kot v zunanjem okolju. Klinične študije kažejo, da je najučinkovitejša fizioterapija tista terapija, ki temelji na izvajanju vsakodnevnih aktivnosti. Primerno izobražen fizioterapevt odigra pomembno vlogo v procesu zdravljenja možganske kapi, že kmalu po nastanku.

Navsezadnje je pri fizioterapiji pomembno, da posameznik funkcionira v zunanjem okolju. To pomeni, da je potrebno veliko hoje po stopnicah, prestopanje ovir, usedanje in zmogljivost opravljanja dvojnih nalog. Vsi ti elementi so zelo pomembni in jih je po možganski kapi potrebno vključiti v obravnavo fizioterapije. Fizioterapija se ne konča takrat, ko nimate več sestanka pri zdravniku ampak boste za vaše zdravje če seveda že prej niste, morali poskrbeti tudi doma.