Motnje hranjenja so lahko huda težava

Eden izmed razlogov, zakaj je motnje hranjenja tako težko zdraviti, je ta da jih ponavadi odkrijemo zelo pozno. Kasneje jih odkrijemo, bolj so obsedene misli o hujšanju že ukoreninjene in težje jih pozdravimo. Zato se bomo v tem članku osredotočili na to kako prepoznati ali imate motnje hranjenja? Prvi pokazatelj, ki bo opazen, je zagotovo shujšan videz. Ponavadi prvi opazijo starši, sorodniki in prijatelji. Vsi vam govorijo, kako ste shujšali in da ste sedaj že skoraj presuhi.

motnje hranjenja

Vas pa to ne bo ustavilo pri hujšanju, saj bo to le potrditev, da nekaj delate prav. In boste hujšali še naprej. Sprva nihče ne bo posumil, da imate motnje hranjenja. Kasneje, ko pa bo postalo že očitno, da nekaj ni v redu, ker ste očitno presuhi in tudi vsi bodo že opazili, da se izogibate hrani, pa bo nekdo na plano prišel z idejo, da imate morda motnje hranjenja. Vi boste trditev, da imate motnje hranjenja, seveda zanikali, saj boste prepričani v neresnico. Sebe ne boste videli presuhega, kvečjemu obratno. In prav to so motnje hranjenja. Zahrbtno se pritihotapijo v vaše življenje in vam popačijo predstavo o vašem telesu.

Obsedejo vas z mislijo, da ste debeli in morate shujšati. In res se boste izstradali. In še kar boste stradali. Izstradali se boste do te mere, da boste ostali popolnoma brez energije. Dobesedno je ne boste imeli za nič drugega kot životarjenje. Vsakdanja opravila vam bodo postala napor. Poleg tega bodo motnje hranjenja povzročile, da vas bo neprestano zeblo. Saj je logično, ker ne boste imeli nič kar bi vas lahko grelo. Tudi vaša koža bo bleda. Nohti se vam bodo lomili. Lasje bodo postali suhi in uležani. Vse to bodo naslednji znaki, ki vam bodo sporočali, da nekaj ni v redu in, da imate motnje hranjenja. Najbolj grozno pa je to, da vas vsi ti znaki ne bodo ustavili. Sploh se ne boste zmenili za njih. Ker vam bo pomembno le, da shujšate še bolj. Eden izmed očitnih pokazateljev, da ste presuhi in imate motnje hranjenja, bo izguba menstruacije.

Takoj, ko bo vaša teža padla za kilogram nižje kot je najnižja teža, s katero lahko vaše telo normalno funkcionira, mesečnega perila ne bo več. Se vam ne zdi nič pomembnega? Če imate motnje hranjenja, se vam res ne bo zdelo tako, vendar to je resna zadeva in tako bi jo mogli tudi dojeti. Če sploh ne omenimo, da zaradi tega ne boste mogli imeti otrok, vam izguba menstruacije povzroči še en kup zdravstvenih težav, ki vas bodo spremljale vse do smrti. Motnje hranjenja vplivajo tudi na vaše socialno življenje. Če ste se zaprli vase, se odcepili od svojih prijateljev, postali nestrpni do drugih ljudi, se počutite nesamozavestno,…, vse to so pokazatelji, da lahko imate motnje hranjenja. In zato vas prosim in vam polagam na srce, da teh znakov ne prezrete, pač pa jih poizkusite razumeti in sprejeti. Ker prej kot boste dojeli in sprejeli, da motnje hranjenja res imate, prej se bo lahko začelo zdravljenje in več možnosti boste imeli za ozdravitev.