okulist

Okulist poskrbi za vaš vid in zdravje oči

Okulist je zdravnik za oči in je tudi specialist oftalmologije. Doktor 1A vam poleg okulističnih pregledov nudi še druge preglede. Beseda okulist izhaja iz latinščine, beseda oftalmolog pa iz grščine. Oftalmologija je veda, ki se ukvarja z zgradbo, funkcijami, nepravilnostmi in boleznimi očesa. Okulist pregleduje, diagnosticira in pomaga pri korekciji motenj vida. Med najpogostejše motnje vida uvrščamo kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem. Vse naštete motnje so posledica nepravilne oblike očesnega zrkla ali nepravilne ukrivljenosti roženice – astigmatizem.

Okulist vam pomaga, da se dane motnje odpravijo. Mrežnica je del očesa – tkivo, ki je zadolženo za nastanek slike, ki jo vidimo. Center mrežnice je rumena pega in le ta je sposobna natančnega vida, ki ga uporabljamo pri branju, prepoznavanju obrazov in ostalem. V primeru daljnovidnosti ali kratkovidnosti potrebujemo očala ali leče z pozitivno oziroma negativno dioptrijo, ki očesu pomaga, da žarke pravilno fokusira. Ko govorimo o daljnovidnosti seti lomijo za mrežnico namesto na njej, ko govorimo o kratkovidnosti se ti lomijo pred mrežnico namesto na njej.

okulist

Okulist je strokovnjak, ki vam bo predpisal dioptrijo za očala ali leče in vas napotil k optiku, kjer si boste izbrali okvir za očala in kjer vam bodo naredili in sestavili leče za očala.

Okulist vam bo izmeril dioptrijo za leče in vam svetoval pri pravilni izbiri kontaktnih leč. Očala in kontaktne leče so pripomoček, ki omogočata, da se vid v času njunega nošenja korigira in kot posledica tega jasno in razločno vidimo slike in predmete v okolici. Če vas očala in kontaktne leče motijo, pa lahko razmišljate še o eni rešitvi, ki vam dioptrijo očesa korigira za stalno. Govorimo o laserski operaciji oči.

Laserska operacija oči je postopek, pri katerem okulist kirurg za izboljšanje vida uporablja hladen žarek svetlobe s katerim nežno preoblikuje roženico – površina očesa. Z laserjem se odstranijo mikroskopski delci tkiva in roženica se izravna (odpravi se kratkovidnost), ali pa se ji poveča strmina (odpravi se daljnovidnost) in/ali se zgladi njene neenakomernosti za odpravljanje astigmatizma.