Pomembnost angleščine na Kitajskem

Veliko od nas je že velikokrat slišalo za besedo mandarinščina, vendar prav gotovo nas veliko od nas ne ve, kaj pravzaprav točno to pomeni. Mandarinščina je pravzaprav jezik, ki je sestavljena iz večih kitajskih narečij. Ta jezik velja za najbolj razširjen jezik, kar mogoče katerega od nas zelo preseneti, saj bi kot najbolj razširjen jezik pričakovali angleščino. Vendar temu ni tako. Mandarinščina je namreč jezik, ki ga govori okoli 1,3 milijarde ljudi, kar je več kot petina celotnega prebivalstva našega planeta, kar pomeni, da je to jezik, ki je najbolj razširjen materni jezik po število govorcev na svetu.

Vendar kljub temu pa se angleščina močno vzpenja tudi na Kitajskem, kar je sedem let nazaj poudaril tudi kitajski premier Wen Jiabao, ko je v svojem govoru povedal, da se na Kitajskem angleškega jezika uči več kot 300 milijonov ljudi, kar pomeni, da je Kitajska država z največ ljudi, ki se učijo angleščino kot tuji jezik. Poučevanje angleščine na Kitajskem, pa je zelo velik posel, saj se jih uči veliko ljudi, med katerimi je tudi veliko otrok, ki so stari celo 6 ali 7 let. Otroci se največkrat učijo tudi na dodatnih urah, saj naj bi njihovi starši menili, da je vredno plačevati dodatne ure, saj je potem lažje narediti vse izpite, pa tudi komuniciranje je lažje med otroci, če grejo kasneje študirat v tujino. V ta namen je tam tudi veliko dodatnih šol in tečajev, ki ponujajo prevajanje in učinkovito učenje angleščine, da se otroci čim več naučijo.

prevajanje

Število učencev pa iz leta v leto močno narašča. Učenci in dijaki se med drugimi učijo tudi tako, da pišejo članke, gledajo filme ter potujejo, skratka na tak način, da na nek način opravljajo angleško prevajanje iz kitajščine. Tudi olimpijske igre leta 2008 so prinesle veliko Kitajcev, ki so pomagali pri organizaciji, ob tem pa so se pri delu naučili tudi veliko angleškega jezika.