Zdravljenje parodontoze in zobnega kamna

Zdravje zob je, kot že sami veste, zelo pomembno. Naše zobe lahko napadejo različne bolezni oziroma nezdrava stanja, med kar sodita tudi parodontoza in zobni kamen. Parodontoza se navezuje na bolezen dlesni in je posledica pomanjkljive ali pa nepravilne ustne higiene. Pojavi se, ko se na zobeh kopičijo mehke bakterijske zobne obloge, ki zastajajo na zobeh in tako počasi mineralizirajo. Nato postanejo te zobne obloge zobni kamen in to je idealno gojišče za razne mikroorganizme. Če v žepek ob zobu ne more prodreti kisik, potem se tu razvijejo telesu škodljive bakterije, ki tudi povzročajo nastajanje strupenih snovi za vaše telo.

paradontoza

Če gre za parodontozo, ki je že napredovala, potem so poleg mehkih obzobnih tkiv napadena tudi druga obzobna tkiva. Tako lahko pride do tega, da se prej trdno zasidrani zobje v čeljustni kosti začnejo majati in tudi izpadati. Zato je pomembno, da parodontozo prepoznamo in jo tudi zdravimo.

Kako pa odstranjujemo zobni kamen? Zabarvane obloge zob se lahko spolira s posebno ščetko in posebno polirno pasto, lahko pa se jih speska s pomočjo posebnega prahu pod pritiskom. Trdi zobni kamen je potrebno odluščiti z ultrazvokom, torej ga nekako odbiti s površine zoba.  To pa lahko stori le zobozdravnik. Zato je nujno, da obiskujete zobozdravnika, ki vas bo seznanil tako s parodontozo, kot z zobnim kamnom. Priporočam vam, da pokličete svojega zdravnika in se čim prej naročite na pregled ter odstranite zobni kamen iz vaših zob. Tako boste lahko tudi pomagali preprečiti parodontozo.