apikotomija

Kaj je apikotomija?

Imate težave z zobmi? Če je vaš odgovor na to da, potem ste se najverjetneje že soočili z apikotomijo. Gre za kirurški poseg kjer v zobni ordinaciji odstranijo okužen vršiček zobne korenine in sčistijo njeno okolico. Apikotomija se izvede ko je zdravljenja zob žal neuspešno in je za rešitev zoba to edina rešitev. Gre za neboleč poseg saj se vaš zob omrtviči in izvede operativni poseg. Apikotomija je poseg kot vsak drugi operativni poseg zob in je po posegu z dovoljenjem zobnega kirurga smiselno po potrebi vzeti protibolečinsko tableto, da se zob ne razboli. Po vsakem operativnem posegu je dobro da ustno votlino spirate z za to primernimi ustnimi vodicami, da s tem preprečujemo prevelik vnos bakterij. zobna higiena je ena najpomembnejših dejavnikov za naše zdravje in je za njo smiselno nameniti dovolj časa.apikotomija

Apikotomija traja do približno trideset minut. Kirurg z orodjem prereže vašo dlesen in se s ten približa vaši oboleli korenini kjer jo primerno očisti. Vsekakor po čiščenju zobne korenine kirurg prevri in zapolni zobno luknjo, da s tem prepreči vdor bakterij. Rana se po končanem posegu zašije z razgradljivimi šivi. Po posegu kakšen dan ni priporočljivo jesti na strani zdravljenja. zobozdravstveni delavci priporočajo, da se je mehkejša hrana ali mogoče kakšen dan zgolj samo juha in se s tem prepreči poškodovanje šiva. Apikotomija po posegu vsekakor priporoča tudi hlajenje mesta bolečine. Vsekakor pa kot pri vsakem operacijskem posegu ni pri apikotomiji nič drugače.

Prav tako lahko pri posegu pride do zapletov. Najbolj pogost zaplet je vnetje rane. Ob sumu vnetja se posvetujte z izbranim kirurgom vsekakor pa je smiselno, da odidete rano čimprej pokazati in s tem preprečite nadaljnjo hujšo bolečino ali vnetje. Posledice kot so slabost ali povišana telesna temperatura ni potrebno delati prevelike panike saj je to naravna reakcija po zdravljenju zob. Smiselno se je uležti in počivati.