Pomembnost vitamina C v telesu

Eden najpomembnejših vitaminov za naše zdravje je prav vitamin C. Ker ga naše telo ne more proizvajati ga moramo stalno zagotoviti s primerno prehrano. Brez tega vitamina se lahko kar poslovimo od zdravega načina življenja. Mnogi ga prepoznajo le kot vitamin za boljšo odpornost, vendar vitamin C je dejaven tudi za druge sisteme v našem telesu.

V Evropi je zdravstvena organizacija predpisala vitaminu C oz. predpisala naslednje trditve:

  • Ima glavno vlogo pri gradnji dobrega imunskega sistema med različnimi dejavnostmi in po njih.
  • Njegova vloga se pojavlja tudi pri nastajanju kolagena za funkcionalno delovanje žilnega sistema.
  • Poleg kolagena za žile ga tudi proizvaja za normalno delovanje hrustanca, za delovanje dlesni, za delovanje kože in zob.
  • Prispeva pa tudi k sproščanju energije pri presnovi hrane.
  • Njegova sestava ščiti celice pred oksidativnim stresom, ter pripomore k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
  • Ne smemo pozabiti omeniti njegovo delovanje pri absorpciji železa in pripevanju k živčnem sistemu.

Vitamin CPomanjkanje vitamina se predvsem kaže na krvavečih in otečenih dlesnih in posledično tudi pri našem počutju, ki se kaže na utrujenosti. Če je dnevni vnos vitamina C dlje časa nizek, lahko pride do slabšega delovanja imunskega sistema, slabšega celjenja ran in možnost razvoja različnih bolezni na srcu. V nasprotnem primeru oz. v primeru predoziranja nam vitamin C lahko zagodi želodcu in črevesju in v najslabših primerih povzroča tudi ledvične kamne in motijo status bakra v telesu. Zato v telo moramo vnašati ravno pravšnje količine vitamina C. Zdravniki priporočajo vsaj 100 mg vitamina C na dan. Za kadilce celo po 150 mg na dan.