Dlake na nogah

Učinkovito odstranjevanje dlak z laserjem

Za odstranjevanje dlak so se ljudje odločali že v davni preteklosti. Že v starem Egiptu je na primer gladko telo predstavljalo pripadnost višjemu sloju. Dandanes pa to velja za eno od najpogosteje opravljenih storitev oziroma tretmajev v dermatoloških ter estetskih ambulantah.

Večinoma se za odstranjevanje dlak odločajo zlasti predstavnice nežnejšega spola, v zadnjih nekaj letih pa je zaznan tudi porast pri moških.

Odstranjevanje dlak z laserjem

Odstranjevanje odvečnih dlak na različne načine

Nezaželenih dlak se lahko znebite na različne možne načine. Nekatere metode oziroma tehnike odstranjevanja so izjemno neprijetne, druge manj prijetne, spet tretje pa lahko povsem neboleče. Najpogostejši način, ki je neboleč, je na primer britje. Pri takšnem postopku dlako odstranimo samo do nivoja kože. Nekoliko manj prijeten način je odstranjevanje dlak s pomočjo voska. Dlačice na takšen način odstranimo s korenino. Kljub temu je odstranitev le začasna. Dlačice namreč ponovno zrastejo v nekaj tednih.

Če pa se dlak želite znebiti na dolgi rok, se morate pričeti posluževati medicinskih ter kozmetičnih postopkov, kot sta na primer laserska epilacija ali elektroepilacija. Epilacija z laserjem deluje po principu svetlobne energije ter velja za eno od najbolj učinkovitih načinov odstranjevanja dlak na sploh.

Delovanje laserjev za odstranjevanje dlak

Odstranjevanje dlak z laserjem deluje po principu absorpcije laserskega žarka določene valovne dolžine oziroma barve svetlobe v kožnem pigmentu v dlačnem mešičku. Ob tej tehniki se sprošča toplotna energija, ki zarodne celice dlačic ter dlačni mešiček poškoduje. Na takšen način se na dolgi rok onemogoči nadaljnja rast dlak na območju kože, kjer je bil narejen poseg z laserjem. Dlačica praviloma po enem ali največ po treh tednih odpade.

Seveda pa je potrebno izvesti več terapij odstranjevanja dlak z laserjem. Število tretmajev se od posameznika do posameznika razlikuje. V najboljšem primeru bi na primer potrebovali 4 ponovitve.

Kje se najpogosteje izvaja lasersko odstranjevanje dlak

Lasersko odstranjevanje dlak se najpogosteje izvaja na nogah, bikini predelu, rokah, pazduhi, hrbtu, trebuhu, brčicah, bradi in med obrvmi. Sicer pa se takšna terapija z laserjem praktično lahko izvede na prav vseh delih našega telesa, razen v neposredni bližini oči.

Da pa bi se povsem izognili vsem nepotrebnim komplikacijam, je izjemnega pomena, da odstranjevanje dlak z laserjem opravi za to usposobljeni strokovnjak.